Prima staţie românească de producere a energiei pe bază de biogaz, investiţie de 5 milioane de euro
Genesis Biopartner, holding românesc format din Baupartner România şi Vireo Energy Suedia, anunţă inaugurarea primei staţii româneşti de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.
Staţia de biogaz construită la Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, este un proiect iniţiat, dezvoltat şi finantat integral de Genesis Biopartener şi are o capacitate de 1MW/h electric şi 1,2MW/h termic şi procesează zilnic o cantitate de 49 tone substrat organic, iar proiectul a presupus o investiţie de aproximativ cinci milioane de euro.
Implementarea proiectului, unic în România până în prezent, a început în luna iunie 2012 cu scopul de a produce energie regenerabilă (electrică şi termică), în cogenerare, prin utilizarea de substrat organic (vegetal şi, ulterior, deşeuri organice) în zona amplasamentului.
Noutatea proiectului constă în furnizarea catre un partener a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrică în bandă, furnizarea predictibilă (peste 8000 ore funcţionare/an), precum şi posibilitatea de stocare a energiei (biogazului).
Acest proiect stă la baza dezvoltarii a trei domenii prioritare în România: energia, agricultura şi protecţia mediului înconjurător, iar instalaţia de cogenerare pe bază de biogaz se pretează oricărui consumator industrial care utilizează energie termică (apă caldă, abur tehnologic, aer cald).
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.
„În prezent realizăm studii de fezabilitate pentru alte locaţii. Totodată, căutam alţi parteneri pentru amplasarea în zona lor a staţiilor de biogaz şi de producere a energiei în cogenerare. In special, ne interesează parteneri care au resturi sau deşeuri organice, din industria alimentară sau parteneri industriali care au consum de energie termică”, declară Michael Dietrich, fondator Genesis Biopartener.
Primul beneficiar este fabrica de mezeluri CrisTim, care, în urma investiţiei, va beneficia de o scădere a costului pentru producerea energiei termice, precum şi de o gestionare eficienţă a deşeurilor rezultate din procesarea cărnii.
„Acest parteneriat prin care, lânga fabrica noastră de mezeluri s-a construit staţia de biogaz, în cogenerare, ne va asigura livrarea unei cantităţi importante de abur tehnologic la un cost mult mai scăzut decât până în prezent”, explică Radu Timiş, preşedintele Grupului CrisTim.