Fabrica de biogaz Genesis Bio1, la capacitate maximă
Fabrica de biogaz Genesis Bio1 de la Filipestii de Padure, judetul Prahova, functioneaza, in prezent la capacitatea maxima la care a fost proiectata, la aproape un an de la inaugurare, existand perspectivele extinderii sale.
Fabrica primeste din ce in ce mai insistent oferte de preluare de deseuri de la companii care doresc reducerea costurilor cu gestionarea acestora, cat si integrarea activitatilor lor in liniile directoare ale legislatiei europene care, incepand cu anul 2015 impune sanctiuni aspre si plata unor amenzi consistente generatorilor de deseuri care nu gasesc solutii pentru o valorificare eficienta a deseurilor organice produse, afirma Cristinel Popescu, manager Genesis Biopartner.
Prima statie de producere de energie regenerabila, in cogenerare, este un proiect care apartine grupului Genesis Biopartner (Holding Romano-Suedez avand ca actionariat grupul de Firme Baupartner si Vireo Energy Suedia). Fabrica are o capacitate instalata de 1000 kWh energie electrica si 1200 kWh energie termica.
Energia electrica produsa este injectata in sistemul energetic national, in timp ce energia termica este livrata fabricii de mezeluri a grupului CrisTim, asigurand peste 30% din necesarul procesului de fabricatie a mezelurilor.
In prezent, materia prima procesata de catre Fabrica de Biogaz Genesis Bio1 si transformata in energie se bazeaza atat pe productia agricola din ferme vegetale locale, cat si pe deseuri din categoria grasamilor rezultate in procesul tehnologic al fabricii de Mezeluri CrisTim, alimentelor expirate de la companii care si-au asumat in fapt responsabilitatea protectiei mediului inconjurator si importanta valorificarii superioare a acestora cum ar fi Unilever Romania, fabrica de zahar Agrana SA, grupul de Firme Starfood si fabrica de produse lactate Danone.