Economie circulară: Genesis Biopartner obține din deșeuri energie verde și fertilizatori organici
În contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice declanșate de Rusia, Comisia Europeană și-a propus prin planul „REPowerEU“ ca Uniunea să devină independentă de combustibilii fosili până în 2030. Pentru atingerea acestui obiectiv s-a luat în calcul și creșterea țintei pentru producția de biogaz la 35 miliarde metri cubi pe an până în 2030. În România există la ora actuală o companie care a făcut investiții importante în producerea biogazului și intenționează să se extindă la nivel național.• Matei Dumitru
Genesis Biopartner este un holding înființat la Filipeștii de Pădure (județul Prahova) cu scopul de a crea un portofoliu de stații de producere a energiei regenerabile în cogenerare din biogaz pe întreg teritoriul României, utilizând ca materie primă deșeurile organice biodegradabile și contribuind astfel la protecția mediului înconjurător.
Compania este liderul de piață în exploatarea instalațiilor de biogaz din țara noastră și procesează deșeuri contaminate sau necontaminate provenite din retail, cantine și industria alimentară, deșeuri de origine animală, produse secundare din abatoare, legume, fructe și produse de panificație, grăsimi, uleiuri și diverse tipuri de impurități lichide. Astfel, Genesis Biopartner reciclează anual aproximativ 60.000 tone resturi alimentare din care generează energie electrică verde pentru aproape 6.000 de gospodării.
În instalațiile de la Filipeștii de Pădure se produc anual peste 6,5 milioane metri cubi biogaz, care cu ajutorul tehnologiilor de cogenerare ultramoderne este transformat în energie electrică și termică. La finalul procesului de fermentație rezultă digestat, un fertilizator organic bogat în nutrienți, foarte valoros pentru culturile agricole. Investiția în stația de biogaz s-a ridicat la peste 10 milioane euro, iar proiectul a fost inițiat, dezvoltat și finanțat integral de Genesis Biopartner. Horia Matei Bărdeanu, directorul general al companiei Genesis Biopartner, a crezut încă de la început în succesul unei astfel de investiții în România.
„Sunt mulți cei care ne întreabă cine este sau ce este Genesis Biopartner și cred că le suntem datori cu un răspuns. Genesis Biopartner este un concept revoluționar în România, pentru că nu este o idee de afacere care are drept obiectiv imediat profitul, ci mai degrabă protecția mediului și asigurarea unui viitor mai verde pentru urmașii noștri.
Mai multe detalii: https://ecologic.rec.ro/economie-circulara-genesis-biopartner-obtine-din-deseuri-energie-verde-si-fertilizatori-organici/