Neamțul care face bici din gunoiul românesc
Un investitor german a adus în România o tehnologie capabilă să transforme gunoiul din tomberoanele noastre în curent ieftin pentru români. Fabrica lui Michael Dietrich din localitatea Filipeștii de Pădure, Prahova, arată ca trei farfurii zburătoare aterizate în Câmpia Română.
Sunt trei vase din beton uriașe care au deasupra un acoperiș ca niște jumătăți de baloane zburătoare. Investiția se numește complicat: „stație de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz”, dar mai pe românește e vorba despre niște instalații care simulează la o scară uriașă ce se petrece în stomacul unei vaci.
Deşeul menajer este tocat într-un motor după care pasta rezultată se introduce în niște recipiente imense închise ermetic unde se lasă la fermentat. In mod natural fermentarea produce gaz, gazul e captat în acoperișurile- baloane și de acolo e transportat la un motor care produce curent electric şi căldură. Totul fără pic de poluare. Energia electrică şi termică astfel obținută e cu o treime mai ieftină decât cea pe care o furnizează rețeaua naționala. Și nici măcar nu îţi trebuie mult gunoi ca sa faci multă energie. De exemplu din basculanta de cipsuri expirate care tocmai i-a sosit în fabrică, Dietrich ar putea să țină aprins un bec, fără întrerupere, timp de 70 de ani. Energia produsă e suficientă cât să asigure noaptea iluminat electric unei locuințe cu două camere pe durata vieții unui om.
„Se poate face curent electric din orice este masă organică: din cipsuri, din iaurt, din capsule de medicamente. Potențialul României este uriaș. Toată lumea ar putea să beneficieze de o energie electrică și termică mai ieftină”, spune Dietrich de la umbra instalațiilor sale.
Michael Dietrich a ajuns în România în anii ’90 într-un concediu în Delta Dunării. Făcea parte dintr-o familie de etnici germani care au reușit să evadeze peste granițe înainte de 1989. După acel concediu memorabil de la noi, a hotărât să nu mai plece din România. În 1997 a început să deschidă aici mici afaceri și ulterior a ajuns la un business mai serios în construcții din care a reușit să strângă cei 5 milioane de euro necesari pentru deschiderea fabricii de la Filipeștii de Pădure. În 2011 a aflat despre o tehnologie care la el în țară făcea furori: stațiile de biogaz. În Germania sunt deja 10 mii de astfel de instalații care produc la foc continuu și s-a gândit că nu are cum să nu aibă succes cu această afacere și la noi. A cumpărat un hectar și jumătate de teren în Prahova. A ales cu grijă locația lângă o mică zonă industrială de procesare a cărnii, astfel încât ce va produce el să ajungă repede la un beneficiar. S-a gândit că va face de două ori bine României. Adică nu numai că ne va produce și gaz, și căldură, și energie electrică accesibilă tuturor, dar ne va și scăpa de toxicul deșeu menajer care, aruncat pur și simplu la groapa de gunoi, face ravagii asupra mediului și a sănătății oamenilor. „Avem o poluare a naturii, a mediului înconjurător, care este fără sens și care dăunează tuturor. Iar lucrul ăsta poate fi evitat. Putem folosi deșeurile, în loc să le aruncăm și să putrezească în aer”.
Mai mult pe: https://viitorulromaniei.ro/2017/11/21/neamtul-care-face-bici-din-gunoiul-romanesc/