Biogazul: energie verde cu potențial ridicat, durabilă, dar foarte puțin exploatată în România
La marginea comunei Filipeştii de Pădure se află trei construcţii ciudate, care seamănă cu nişte ciuperci uriaşe cu pălăriile verzi. De fapt, acestea sunt „vedetele” staţiei de producere de biogaz, digestoarele, care, ca în burta vacii, fac digestie anaerobă, separând microorganismele, carbohidrații și proteinele din alimente și deșeurile degresate în elemente organice simple, pentru ca în final biogazul rezultat să genereze energie electrică și căldură. Concret, pe o parte intră gunoi şi mizerie, pentru a ieşi în final energia atât de scumpă acum. Genesis Biopartener este liderul de piaţă în exploatarea instalaţiilor de biogaz din ţară şi chiar dacă încă de la înfiinţare se confruntă cu lentoarea statului român în ceea ce priveşte aplicarea politicilor europene de mediu, este determinat să replice în ţara noastră succesul pe care aceste staţii de biogaz le au în Germania şi alte ţări vestice.
„Staţia de biogaz a fost deschisă în 2012. Iniţial producţia era de 1 mw/h energie electrică şi 1 mw/h energie termică. Ideea a fost importată pentru că acţionarul majoritar este neamţ (n.a. Michael Dietrich, fondatorul Baupartner), iar în Germania sunt foarte multe astfel de staţii. Acesta avea mai multe afaceri în România, în general în domeniul construcţiilor şi s-a gândit să se extindă şi pe această zonă a protecţiei mediului-accesând în acest sens domeniul producerii de energie verde din surse regenerabile. La început s-a folosit porumbul siloz de biomasă. Ulterior preţul porumbului siloz a crescut şi nu mai era convenabilă achiziţia, pentru că trebuia să mergem către fermieri, să îl cumpărăm şi s-a început o retehnologizare a staţiei în 2018, proces care s-a încheiat în 2019. Acum folosim 100% deşeuri bidegradabile: alimente expirate, resturi provenite din procesarea materiei prime în cadrul industriei alimentare, abatorizării, nămoluri de la staţii de epurare, grăsimi, resturi de alimente de la cantine şi restaurante şi în general, cam tot ce ţine de zona asta din industria alimentară, dar şi resturi din industria farmaceutică care sunt biodegradabile. În acest moment staţia are o producţie de 3 mw/h energie electrică şi 3 mw/h energie termică. Procesăm zilnic 140-180 de tone de deşeuri biodegradabile. Prin procesarea lor şi prin producţia de energie electrică am putea să alimentăm pe zi aproximativ 6000 de gospodării. Şi asta se întâmplă zilnic, de doi ani, producem energie electrică pe care o injectăm în sistemul public naţional”, explică directorul de marketing al Genesis Biopartner, Ştefan Tudorie.
Citește mai multe pe: https://prahovaeconomica.eu/la-filipestii-de-padure-se-produce-energie-termica-si-electrica-din-alimente-si-medicamente-expirate-si-dejectii-animale