Stația de biogaz de la Filipeștii de Pădure

Genesis BIOPARTNER, holding romanesc format din parteneriatul Baupartner Romania si Vireo Energy Suedia, a construit prima statie romaneasca de producere a energiei regenerabile in cogenerare, pe baza de biogaz.

Statia de biogaz construita la Filipestii de Padure, Judetul Prahova, este un proiect initiat, dezvoltat si finanțat integral de Genesis BIOPARTNER si are o capacitate de 1MW/h electric, 1,2MW/h termic si proceseaza zilnic o cantitate de 49 tone substrat organic, iar proiectul a presupus o investiție de aproximativ 5.000.000 euro. Implementarea proiectului, unic in Romania pana in prezent, a inceput in luna iunie 2012 cu scopul de a produce energie regenerabila (electrica si termica), in cogenerare, prin utilizarea de substrat organic (vegetal si, ulterior, deșeuri organice) in zona amplasamentului. Noutatea proiectului consta in furnizarea catre un partener a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrica in bandă, furnizarea predictibila (peste 8000 ore functionare/an), precum si posibilitatea de stocare a energiei (biogazului).
Acest proiect sta la baza dezvoltarii a trei domenii prioritare in Romania: energia, agricultura si protectia mediului inconjurator, iar instalatia de cogenerare pe baza de biogaz se preteaza oricarui consumator industrial care utilizeaza energie termica (apa calda, abur tehnologic, aer cald).

Primul beneficiar este Fabrica de mezeluri CrisTim. Parteneriatul dintre Genesis BIOPARTNER si CrisTim a fost cladit prin identificarea unor obiective comune care le ofera avantaje ambilor parteneri. Pentru Genesis BIOPARTNER, parteneriatul consta in valorificarea energiei termice produsa in cogenerare, in timp ce CrisTim beneficiaza de scaderea costului pentru producerea energiei termice, precum si gestionarea eficienta a deseurilor rezultate din procesarea carnii.

Citește și...